Podziel się wrażeniami!
Cześć, mam problem z prawidłowym kodowaniem napisów z pliku .srt. Napisy są w UTF-8, na obu moich Samsungach (UDP-K8500 i BD-K5600) wyświetlane są prawidłowo. Natomiast na X700 po wybraniu w Opcjach wyskakuje kodowanie 1250 i nie wyświetla polskich czcionek. W Ustawieniach mam wpisany symbol kodowania 1428 (zalecany w instrukcji) ale i tak wyświetla mi znaki w kodzie 1250 (mogę ew. zmienić na 1251, 1253 i 1254 - nic innego). Czy to jakaś usterka?
Witam,
Czy blu-ray przy inicjalizacji został ustawiony na język polski? Po ustawieniu kodowania napisów na język polski i wpisaniu kodu 1428, urządzenie powinno zapisać te ustawienia i prawidłowo czytać napisy. Warto spróbować zresetować urządzenie i wykonać inicjalizację po raz kolejny. Czy Blu-ray pochodzi z polskiej dystrybucji?
Pozdrawiam
Dzień dobry, produkt kupiony na Amazonie. Jestem drugim właścicielem. Załączam fakturę.
Zresetowałem całe urządzenie włącznie z wymazaniem wszystkich „danych osobistych”. Jak widać na załączonych linkach, nic się nie zmieniło. Jak widać wprowadziłem kod ale po ponownym wejściu do ustawień nie było już kodu, tylko „polski”. Napisy nadal pokraczne.
Jestem bardzo rozczarowany odtwarzaczem.
- Nie odtwarza wielu ścieżek dźwiękowych AC3.
- Ma kłopoty z napisami. Oprócz wadliwego kodowania nie wyświetla też automatycznie napisów zewnętrznych, trzeba wybrać z pilota.
- Napisy są kanciaste, małe i bez żadnych ustawień.
- Obraz z plików jest bardzo mdły.
- Nie ma miniaturek w ikonkach plików.
- Nie zapamiętuje ostatnio odtwarzanego miejsca w pliku (zawsze startuje od początku).
Kurczę, przespaliście ostatnie 10 lat? Nawet stareńki Samsung BD-K5600 zawstydza waszego wygodą, uniwersalnością i wszechstronnością. Nawet menu w porównaniu z Samsungami jest smutne. Szkoda, że Samsung nie robi już UHD. Wymienię ten smutny odtwarzaczyk na ostatniego Samsunga i oleję Dolby Vision.
> Witam,
> Czy blu-ray przy inicjalizacji został ustawiony na język polski? Po ustawieniu kodowania napisów na język polski i wpisaniu kodu 1428, urządzenie powinno zapisać te ustawienia i prawidłowo czytać napisy. Warto spróbować zresetować urządzenie i wykonać inicjalizację po raz kolejny. Czy Blu-ray pochodzi z polskiej dystrybucji?
>
> Pozdrawiam
>
Pozdrawiam
WOODESIGN
Tomasz Xxxxxxx
XXX XXX XXX
xxxxx@post.pl
ul. Xxxxx
XXXXX Szczecin
Nb. Post edytowany ze względu na bezpieczeństwo danych osobowych i zgodnie z postanowieniem regulaminu forum Sony o zachowaniu prywatności informacji umożliwiających identyfikację naszych użytkowników.
Niestety takie sytuacje mogą się zdażyć gdy kupujemy sprzęt z zagranicznej dystrybucji. Odwarzacze Bluray bywają kodowane na regiony, nie jesteśmy w stanie pomóc w takiej sytuacji.
Informacja o regionie odtwarzacza powinna znajdować się na opakowaniu (naklejka) i na spodzie odtwarzacza (naklejka). Drugą sprawą jest to, że blu-ray kupiony jest z drugiej ręki i nie jesteśmy w stanie zweryfikować, czy nie miała miejsca ingerencja w opgrogramowanie/opakowanie. Jeżeli posiadasz dowód zakupu i gwarancje na terenie Europy to nie będzie problemu z gwarancją. Wszelkie zastrzeżenia proszę kierować do sprzedawcy u którego zakupiony był odtwarzacz.