Join now - be part of our community!

Xperia 1 j9110 android problem

profile.country.PL.title
Tomekr89
Explorer

Xperia 1 j9110 android problem

• Witam. Moja Xperia 1 wróciła z serwisu CTDI po wymianie płyty głównej. 

W protokole naprawy uzyskałem informację, że zostało wgrane stabilne oprogramowanie, jest to wersja 55.1.a.9.127, android 10. Z tego co sprawdzałem w sieci jest to jedna z pierwszych wersji wypuszczonych dla tego telefonu. Urządzenie posiadam od tygodnia i nie pojawiła się żadna informacja o aktualizacji systemu, trochę dziwna sprawa, bo według danych w sieci ostatnia wersja androida dla Xperii 1 to android 11 o kompilacji customized eu 55.2.A.4.332. Co w tej sytuacji robić? Bo Xperia companion również nie informuje o aktualizacji. Czy mogę przez zewnętrzną aplikację typu Flashtool wgrać plik ftf z ostatnią kompilacją, czy wtedy utracę gwarancję?

Dodam jeszcze że ustawienia fabryczne nic nie zmieniły...

2 REPLIES 2
profile.country.PL.title
Agnieszka_J
Moderator

Dzień dobry,  Tomku, czy kontaktowałeś się już w tej sprawie z Sony Support? Można to zrobić telefonicznie lub poprzez formularz, dane kontaktowe tutaj: 
tel. +48 223060694
https://services.sony.pl/supportmvc/pl/Contact/Email
Pozdrawiam, Agnieszka_J

profile.country.PL.title
Tomekr89
Explorer

Witaj Agnieszka,

Pewnie, że się kontaktowałem telefonicznie. Uzyskałem odpowiedź, że mam się skontaktować z operatorem sieci-w moim przypadku Orange.

Troszkę takie odbijanie piłeczki moim zdaniem, bo telefon był kupiony z wolnego rynku, a nie u operatora, więc tutaj nie ma mowy o żadnym brandingu operatora sieci komórkowej. Mówiąc wprost, mój smartfon powinien aktualizacje pobierać z oficjalnych serwerów SONY.

Zadzwonię jeszcze do serwisu co jest grane, może oni będą umieli coś poradzić.

I tak będę musiał wysłać telefon na reklamację naprawy, bo górny głośnik trzeszczy przy max głośności i rozmówca słabo mnie słyszy, gdzie przed naprawą problem nie występował.